Fri från IBS

Irritable Bowel SyndromeIBS innebär att man har olika typer av besvär med mag- och tarmkanalen och IBS står för Irritable Bowel Syndrome. Oftast finns det en rubbning i hur tarmen fungerar och man vet inte varför man får denna typ av sjukdom. Kort uttryckt så innebär den att man har en känslig tarm. IBS som sjukdom smittar inte och det kan inte heller utvecklas till något annat. Det är vanligt att man får sjukdomen när man är mellan 30-40 år gammal men den kan även komma tidigare. Det är något vanligare bland kvinnor än det är hos män. Oftast så är symptomen för IBS att man får magont, förstoppning eller diarré. Det kan växla mellan både och. Det förekommer även betydligt längre än en vanlig magsjuka gör och om man har magont så går det oftast över efter att man har tömt tarmen.

Man kan ha IBS under många år med varierande kraft, ibland kan man vara näst intill symptomfri samtidigt som man andra gånger kan ha tyngre perioder med mer irritation i tarmen. Man kan behandla IBS mångt och mycket med mat. Ett sätt att bli fri från IBS är att läsa in sig på specifik IBS kost och även läsa över vilken typ av mat som man behöver undvika. Många med IBS går in för en strikt vegansk kost och detta hjälper dem ofta med deras tarmproblem. Även regelbundna toabesök och motion kan bidra till att man blir IBS fri. Utöver detta så finns det även mediciner som kan hjälpa.

Det finns inga generella råd som hjälper alla de som har IBS utan man måste på egen hand testa sig fram för att se vad som kan hjälpa en, det finns dock många goda råd och en hel del vägledning för att man ska kunna bli helt fri från IBS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *