Tandhygienist som yrke

Dental hygienist professionNär man arbetar som tandhygienist arbetar man förebyggande mot munsjukdomar, man arbetar både med barn och med vuxna patienter. Givetvis behandlar man även de munsjukdomar som redan har uppkommit och att arbeta som tandhygienist är ett väldigt självständigt arbete där man sysslar med patientbehandling. Tandhygienisten i sig är inriktad på hälsa och det krävs att man har en legitimation för att man ska få arbeta som tandhygienist. Man kan bland annat syssla med undersökningar, tobaksavvänjning, diagnostik samt behandlade åtgärder och även arbeta med karies och förebyggande mot hål i tänderna. Som tandhygienist kan man även arbeta med tandlossning och bland annat göra tester och kostutredning för att ta reda på vad som ligger till grund för problemen i munnen.

De första tandhygienisterna i Sverige utbildades 1968 och idag finns det över 4000 verksamma tandhygienister i Sverige. Detta har blivit ett arbete som behövs allt mer och mer samtidigt som man idag är säkrare än någonsin på att kosten till stor del ligger i grund för hur våra tänder mår. Även snus och rökning påverkar munhälsan och genom att man konsulterar en tandhygienist så kan man få hjälp på många olika sätt. För att man ska få arbeta som tandhygienist krävs det att man har cirka 180 högskolepoäng och efter att man har avslutat utbildningen så kan man både arbeta nationellt och internationellt. Det innebär att du kan utbilda dig till tandhygienist i Sverige och därefter arbeta i ett annat land. Utbildningen för tandhygienist finns i Göteborg, Kristianstad, Malmö. Jönköping, Stockholm samt Umeå.

När du studerar till tandhygienist på grundnivå brukar det även finnas möjlighet för utlandsstudier, det innebär att det sker ett utbyte mellan studenter och många väljer att göra detta som en del i utbildningen för att även öva upp den engelskan som kan komma att bli nödvändig i jobbet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *